Eko-pstrągi w Gościńcu Zamkowym

Gościniec Zamkowy zaprasza na pysznego pstrąga z pieca, którego podajemy w towarzystwie grubej, złocistej frytki wraz z zestawem surówek. Pstrągi pochodzą z zaufanego, certyfikowanego źródła – od ekologicznego dostawcy.

Pstrągi to cenione na całym świecie szlachetne ryby łososiowate, dlatego ich hodowla prowadzona jest w wodach słodkich już w 67 różnych krajach. W Polsce tradycje i doświadczenia w hodowli tej ryby sięgają polowy XIX w., ale hodowla pstrąga zaczęła się profesjonalizować dopiero w latach 70. XX w. Jej największy rozkwit przypadł natomiast na przełom wieków. Dzisiaj nasz kraj jest jednym z największych i najnowocześniej hodowców pstrągów w Europie.     W procesie hodowli zachowane zostały tradycyjne metody produkcji bez użycia przemysłowych technik przyspieszających przyrost wagi i wielkości ryby. Proces karmienia nie jest zmechanizowany i wymaga bezpośredniego udziału człowieka. Odławianie pstrągów następuje w sposób tradycyjny poprzez przeciąganie sieci przez staw przez co nie dochodzi do duszenia i uszkadzania ryb.

_MG_1444 (2)